Алкохолизмът при жените

Спасението никога не е на дъното на чашата. Него няма как да го намерим в бутилка с алкохол и не е от значение какво точно е нейното съдържание.

Емоционалната и чувствителна женска природа, често може да ни подведе и да залитнем твърде лесно в грешната посока.

Много често жените търсим нашето решение по неправилен начин, имаме грешен подход в стресови ситуации.

Ако се замислим, задължително ще се сетим за поне една наша позната или близка, която системно злоупотребява с употребата на алкохол и „бяга“ от някакви проблеми чрез него.

Твърде много и непосилни отговорности, домашно насилие, самота, тежка загуба на любим човек/близки хора и още много причини са в основата на отработен жест и наливането на поредната чашка.

Основното в този случай е осъзнаването на проблема и признаването му. Следва нуждата от това да се потърси помощ на правилото място и да се тръгне по пътя на освобождаването от тази зависимост.

Никоя зависимост не е полезна за нас, ако нещо ни ограничава и ни предлага измамно избавление, то само отнема нашата свобода и ни ограбва.

Но какви са признаците? Как да разберем, че сме прекрачили границата на разумното? Как да разпознаем, че някоя наша близка се намира в твърде рисков момент?

  1. Тя може без едно питие, но то никога не е единствено. Постепенно забелязвате, че няма пропуск при всеки удобен случай.
  2. Загубата на контрол по отношение на количеството и честотата на прием на алкохол са много показателни за диагнозата алкохолизъм.
  3. Тази жена започва да изпитва физическа нужда и съответно да страда от липсата на алкохол. Признаци на абстиненция (тя е характерна за почти всички зависимости).
  4. Раздразнителна е, ако по някаква причина не е успяла да си набави обичайната дажба. Склонна е да проявява агресия, ако някой човек е застанал между нея и желаното питие.
  5. Целенасочено или случайно откривате скрити запаси, те могат да са навсякъде. Хората, които имат проблем с алкохола, често смятат, че щом е прикрито добре, то е в реда на нещата – няма порицание от околните и проблемът липсва.
  6. Кървясването на очите, зачервяването на скулите и носа или покриването му с капиляри, също са сред видимите издайници на алкохолизма.
  7. Често настъпват нарушения на координацията и краткотрайната памет, може да се наблюдава и разстройство на съня от безсъние до необичайно продължителен и непробуден сън.
  8. Заваляният говор е характерен както за моментно подпийнали, така и за системно прекаляващи с пиенето хора.
  9. Апатия и загуба на интерес към до скоро занимателни и любими дейности са сред признаците на депресия, но могат да са показателни и за алкохолизъм в комбинация с част или всички други признаци.
  10. Поведението започва да се отклонява от общоприетите норми. Възможни са изблици на ярост, агресия и други девиантни прояви.

Решението? То се намира с желание и постоянство от страна на близките, за да бъде въвлечена успешно потърпевшата и да се излекува напълно с професионална помощ.

Дайте обич и си спестете обвиненията, тя е жертва и има нужда от правилната мотивация за да се справи с това житейско препятствие.

Be the first to comment

Leave a Reply