Екологични продукти, с които да замениш пластмасата

Европейският парламент иска пълна забрана за продажба на пластмасови предмети за еднократна употреба в страните членки на ЕС. Те растат с такива темпове, че са се превърнали в чума и заплаха за околната среда, особено моретата и океаните. Възниква обаче въпросът каква е алтернативата на този материал? Какво може да замени пластмасата? Как може да постигнем живот без пластмаса?

Забраната на ЕС се прилага за 6-те най-вредни пластмасови изделия за еднократна употреба, които не са от съществено значение в ежедневието ни.

Касае се за:

– сламки за пиене

– бъркалки

– прибори за хранене

– чинии

– хигиенни тапи за уши

– пръчки за балони

Оказва се, че този общ товар за еднократна употреба, поради своите мащаби, има огромен дял в съдържанието на пластмасовата кофа за боклук, плаваща по моретата и океаните.

Ефектите от огромните количества пластмасови отпадъци в морските води са трудни за представяне. Поради много бавния процес на разлагане, пластмасата се натрупва в морета, океани и плажове. И не само под формата на плаващи острови от боклуци, но и много опасни, защото не са биоразградими, микропластмаси.

Риби, птици, морски животни и планктон ядат микропластика, като го бъркат с храна. В резултат на това той навлиза в трофичната верига и в крайна сметка, заедно с тъканите от риба, морски дарове, водорасли или морска сол, в тялото ни. Още по-лошото е, че по този начин токсичните вещества и химикали достигат до стомаха ни, тъй като микропластикът има способността да ги абсорбира на повърхността си.

С какво да заменим пластмасата?

Хартия, бамбук, дърво и стъкло

Смяната на пластмаса в сламки, бъркалки, пръчки за балони или прибори за хранене не е трудна. За тази цел можете да използвате, хартия, бамбукови продукти, дърво, метал или стъкло. Те са много по-щадящи околната среда от пластмасата, но ако са направени от продукти за еднократна употреба, планината от боклуци, която ни заобикаля, няма да намалее, ще бъде само по-малко опасна.

Докато определено не ограничим потреблението, ще бъде трудно да намалим количеството генерирани отпадъци. В края на краищата, сламките и бъркалките не са основни нужди, свикнахме без тях. Може би просто бихме могли да се откажем от тях?

Един от обещаващите материали, които биха могли да заменят пластмасата, е наноцелулозата (и нейната биологична форма биоцелулоза, известна още като бактериална целулоза) . Изработен е от целулозни влакна, получени от дървесина (включително дървесна маса, която е отпадък по време на производството на хартия) и след това се обработва до хиляда пъти по-малки нано влакна.

Наноцелулозата е биоразградима, много издръжлива и лека в същото време. Може да се използва по различни начини. Поради факта, че е бариера за газове и мазнини, може да се използва за производство на опаковки за хранително -вкусовата промишленост

Отлична алтернатива на пластмасата е индустриалният коноп . Композитните материали, произведени на тяхна основа, се използват, наред с другото, за корпуси за музикални инструменти, високоговорители и оборудване за лодки . Автомобилните концерни от своя страна използват композитни материали за производство на вътрешно обзавеждане на автомобили, вкл. табла, багажници и панели на вратите. В допълнение, конопените влакна се използват и в производството на изолационни и строителни материали за строителството.

Be the first to comment

Leave a Reply