Как да подобрим настроението си при лошото време?

Най-вероятно сте забелязали как лошото време те смачква. Обичайно е хората да се чувстват уморени, раздразнени или дори тъжни, когато времето навън е дъждовно, снежно или сиво за повече от ден-два. А замисляли ли сте се как живеят хората в Англия, Германия или Скандинавските страни?

Независимо от времето навън, най-добре е да не спирате да се занимавате с ежедневните си дейности. Правенето на забавни неща с приятели или отмятането на задачи от личния ви списък може да ви помогне да се фокусирате върху други, по-важни дейности и подобрите настроението си.

Научете как да запазите настроението си сравнително „слънчево“, дори когато навън е облачно, от човек, прекарал 5 години като болногледач в Северна Германия.

Книги.

Ако си падате по четенето на книги, лошото време е идеална възможност да се сгушиш с книга и чаша чай на дивана. Не само че четенето на увлекателна книга е чудесен източник на удоволствие и развлечения, но също така намалява стреса и създава положителни емоции. Освен това, ако академичните постижения са важни за вас, проучванията показват, че разчитането на свободното време води до по-голям речник, по-високи оценки на теста и подобрени когнитивни умения.

Независимо дали става дума за фантастика или роман, издърпайте книга от рафта си и се потопете в прекрасния свят на четенето. Това служи за перфектно разсейване и борба с лошото време.

Изкуство.

Векове наред хората са използвали изкуството, за да насърчават изцелението. Ако се чувствате раздразнени и депресивни поради липсата на слънце, може би е добра идея да извадите четките и скицника (молив и стар тефтер също ще свършат добра работа).

Артистичното себеизразяване с музика, визуално изкуство, танци или писане може да бъде от полза за цялостното ви ментално здраве и благополучие. Изследванията показват, че създаването на изкуство може действително да помогне на хората да се чувстват по-добре след физиологична или психологическа болест.

Ясни цели.

Кога за последно отделихте време за ефективно определяне на целите си? Ако е било отдавна, можете да използвате лошото време навън като стимул, за да направите добри промени в живота си. Настройката на целта ви позволява да се съсредоточите върху посоката, в която искате животът ви да се движи и да предприемете внимателно действията, за да продължите по този път.

 

Be the first to comment

Leave a Reply