Спокойствие и търпение без йога

Непрекъснатото бързане за някъде изтощава силите ни, а когато попаднем в сложна ситуация извън нашия контрол се чувстваме стресирани. Ако искате да намалите нивата на стрес в ежедневието си и да станете по-спокойни и търпеливи, приложете тези 8 съвета:

 1. Спрете да се притеснявате

Ситуацията е толкова лоша, че ви се струва като края на света? Не е, наистина. Притеснението и стресът няма да ви помогнат на този етап, защото нещата вече са се случили. Затова просто спрете да се притеснявате.

 1. Дишайте

Следващият път, когато попаднете в стресираща ситуация, спрете всичко, което правите за една минута и направете следното: поемете дълбоко въздух и издишайте 5 пъти; представете си как стресът напуска тялото ви с всяко издишане; усмихнете се, ако трябва насила, трудно ще останете с мрачно изражение при тази изкуствена усмивка; ако имате нужда можете да повтаряте упражнението през няколко часа, на работа или вкъщи.

 1. Отпуснете се

След упражнението за дишане, проучете тялото си и намерете кои зони са напрегнати – стиснати челюсти, свити рамене – вижте какво не е както трябва. Внимателно масажирайте напрегнатите части от тялото си, за да се отпуснете изцяло (може да ви помогне ако си представяте, че сте на място, която ви успокоява: на плажа, във ваната или в планината).

 1. Дъвчете бавно

Ако искате да се научите на търпение, а и да свалите килограми, намалете скоростта си на масата. Бързото хранене е сигурен начин да изядете повече храна, отколкото имате нужда. Хранете се осъзнато, обръщайте внимание на вкуса, текстурата и аромата на ястието. Бавното дъвчене намалява шансовете да копнеете за храна по-късно вечерта.

 1. Наслаждавайте се на живота

Фокусирането върху крайния резултат бързо става изморително. Преследвате ли смели и амбициозни голове, които ще отнемат много от времето и търпението ви? Разделете ги на няколко по-малки цели, така ще имате повече причини да празнувате по-късно. Положителното самооценяване ще ви помогне да развиете търпението си, да се чувствате насърчени и мотивирани, и да намерите повече радост в процеса на постигане на целите си.

 1. Гледайте в перспектива

Следващият път, когато се чувствате стресирани, поемете дълбоко въздух и си задайте следния въпрос: Ще бъде ли това от значение през следващата седмица…следващият месец…следващата година…след 10 години? Подсказка – Не, няма. Със сигурност повечето от нещата, които ви стресират днес няма да имат значение дори следващата седмица (ако не и на следващия ден). Спрете да се притеснявате за неща, които не можете да контролирате, защото само вредите на себе си.

 1. Спрете да се стремите към перфекционизъм

Не сте перфектни и това е наред. Покажете ми един човек, който твърди, че е съвършен и аз ще ви покажа един лъжец. Това да изисквате перфекционизъм от себе си (или от останалите) само ще ви стресира повече, защото просто не е възможно.

 1. Упражнявайте търпението си всеки ден

Ето няколко лесни стъпки, чрез които можете да упражнявате търпението си всеки ден и да развивате способността си да оставате спокойни в стресови ситуации:

 • При следващото си пазаруване в магазина се наредете на най-дългата опашка
 • Вместо да изтеглите пари от банкомата пред банката – влезте вътре
 • Направете си дълга разходка из далечен и уединен парк

Be the first to comment

Leave a Reply