Защо диетите не помагат на жените в борбата с теглото

Изключение не правят и целите, обвързани със свалянето на килограми или достигане на дадена визия. И по-конкретно – трябва да се научим да планираме предварително храната си, да подбираме подходящите за нас източници, да си носим  кутии, да не пропускаме хранене, да се храним по-често от преди и да не се поддаваме на изкушенията, които доскоро са присъствали в менюто ни и са навсякъде около нас.

Повечето жени обаче, които си поставят за цел да се стегнат, да отслабнат или да заприличат на „онази от списанието“, се обръщат към специалист, диетолог или онлайн треньор. Дотук добре, но какво следва по-натам? Голяма част от тях смятат, че диетите и прорамите работят сами по себе си, без много, много зор да си дават за спазването им.

Непременно след като получат изготвения план, започват да валят въпроси и оправдания като:

„Нямам време да си готвя.“
„Не мога да ям всеки ден едно и също, искам разнообразие.“
„Нямам време да се храня по 4-5 пъти на ден“
„Не мога да пия толкова вода
„Не мога да закусвам“

…списъкът е безкраен.

За да постигнете целите си, да сте здрави и притежавате мечтаната фигура, или поне да се опитате да се доближите до нея, трябва да:

• Се храните по 4-5 пъти на ден на по-малки порции
• Да пиете повече вода, поне 2.5 л на ден
• Да съумявате да комбинирате правилните хранителни вещества и източници на енергия в определените часови зони на денонощието (съветвам ви да се обърнете към специалист по хранене)
• Да изключите вредните хранителни навици
• Да спрете се храните с каквото ви падне в огромни количества, заради дългия период на глад
• Изключите всякакви полуфабрикати.

Напоследък започнаха да излизат нови моди в храненето, които така са направени, че да са лесни за изпълнение. Такъв пример са диетите тип ”периодично гладуване”, кетонни диети и т.н.

Много по-лесно и достижимо е да не се планира храненето, да се гладува 16-18 часа, след което да се приеме огромно количество, каквото ни падне храна, без да се лишаваме от определени храни, които иначе са забранени. Такъв пример е за най-новата мода сред хранителните режими – циклично хранене или периодично гладуване. Това е в разрез с всякакви физични принципи и закони на забързването на метаболизма и свалянето на килограми.

При дълги периоди на глад и лишения тялото забавя метаболизма си и започва да складира и да трупа при първа възможност. Това е принципът и на йо-йо ефекта при повечето диети, когато ги спрем.

Научете се да подбирате правилните източници на хранителни вещества, планирайте храната си, разнообразявайте менюто си, хранете се често на малки порции, пийте достатъчно количество вода и не спирайте да се движите!

Be the first to comment

Leave a Reply