ТОП 5 най-популярни диети

Отслабването е изкуство, което съдържа в себе си редица предизвикателства. А да изберете правилната за вас е най-голямото предизвикателство. Хранителният режим, който може да помогне на едни да отслабнат, за други пък е вреден. Ето обаче кои са 5-те универсални диети, които станаха истински хит в последните няколко години.

Това са пет популярни диети, които могат да се приложат преди някое важно събитие или преди отпуската, ако искате бързо да свалите няколко килограма. Всички те изискват дисциплина, т.е. не трябва да се консумира нищо от това, което е включено в диетата, но затова пък траят само няколко дни, а последиците са винаги видими.

Диета с плодове и зеленчуци

С тази диета резултатите са видими още след третия ден. Диетата включва продукти, които засищат, които са богати на витамини и които ще ви ускорят метаболизма. Алкохолът е строго забранен по време на диетата.

Закуска — Чаша от 250 мл кисело мляко разбъркани с 300 грама сезонни плодове (ябълки, кайсии, праскови, малини).

Обяд — 300 мл бистра супа с 300 грама варени моркови. Допълнение — прясна салата от чушки и домати. Избягвайте лука.

Вечеря — Мешана салата от плодове и зеленчуци (Трябва да се избягват само грах и елда).

В диетата са забранени и бананите и гроздето, защото съдържат повече захар. Вместо слънчогледово олио използвайте зехтин.

Тази диета ще ви позволи в рамките на 10 дни да свалите между 3 и 5 килограма. При това без усилия. Можете да ги комбинирате с леки физически упражнения, за да постигнете по-добри резултати.

Диета с ориз

За тези, които обичат ориза, това е идеалната бърза диета.

Закуска — Салата от сезонни зеленчуци (Можете да комбинирате всичко, освен грах и леща)

Обяд и вечеря — Сварете 200 грама ориз и го разделете на две порции, едната за обяд, другата за вечеря. В първата порция като допълнение включете пюре от ябълки (можете да използвате подсладител, но не и захар), а другата порция върви с допълнение от 300 грама задушени зеленчуци, подправени с лъжица зехтин.

Оризът се вари 40 минути без сол, защото солта задържа водата в тялото. От подправките може да използвате канела или някаква пикантна билка, както и естествен чили сос.

Режимът помага да се свалят до 6 килограма за една седмица. Диетата се спазва 10 дни.

Диета с картофи

Картофите са идеален хранителен продукт за диета, защото не съдържа мазнини, а имат и много калий и съдържат едва 70 калории в 100 грама, като създават усещане за ситост.

Закуска – 1 филийка пълнозърнест хляб с филе от сьомга или с 50 грама извара.

Обяд — Два варени или печени картофа със 150 грама постна сметана.

Вечеря — 200 грама варени или печени картофи с 350 грама задушени зеленчуци (чушки, броколи, карфиол или домат).

Картофите варете го с люспите, защото под тях се съдържа витамин С, който допринася за отслабването. Режимът е изключително ефективен и за 10 дни можете да изгубите между 5 и 7 килограма. Задължително е да пиете много вода по време на всяка от трите диети, като количеството трябва да е минимум 2 литра на ден.

Диета 6х2

Наричана още „Диетата на Ваня Червенкова”, тя трае три месеца, но дава впечатляващи резултати. Принципът е прост – в период от 12 дни, два дни подред се консумират един и същи вид продукти, след което се сменят с нов вид.

По дни диетата изглежда така:

1 и 2 ден въглехидрати – картофи

Можете да ги приготвите както искате, дори да ги овкусите с малко зехтин и сол

3 и 4 ден протеини – пиле – печено, пържено, варено

5 и 6 ден салати – можете да консумирате почти всякакъв вид зеленчуци, стига те да са под формата на салата. Ако ви омръзне да ги хапвате сурови, можете да ги консумирате приготвени на пара, или запечени с малко зехтин и сол

7 и 8 ден — риба – отново можете да я приготвите както ви харесва

9 и 10 ден – плодове – разрешени са почти всички плодове, с изключение на бананите

11 и 12 ден — кисело мляко

Задължително е да консумирате поне по 3 – 4 литра вода на ден, а между втората и третата дванайсетица да направите 3 – 4 дни почивка. По време на диетата задължително се приемат повече витамин C, магнезий и поне по 1 аспирин. Режимът изключва консумирането на газирани напитки и подсладени сокове, както и алкохол. Чаят и кафето са разрешени, както и консумацията на вода.

Ако искате да свалите 6 – 7 килограма, достатъчно е да спазвате режима само 12 дни. Ако искате да свалите до 20 килограма – срокът е 3 месеца, но не повече. Ако решите да повторите диетата отново, направете почивка поне от 1 месец, преди да го направите.

90-дневна диета

Тя бе абсолютен хит през 2014 година и една от най-популярните. Принципът на 90-дневната диета е същият като на тази 6 х 2. При нея се изготвя предварително меню за 4 дни, което се редува постоянно. Условието е всяка сутрин да се яде плод, а на обяд и вечеря, менюто се определя от един тип храна. А ето и как изглежда диетата по дни.

Първи ден – протеини

Закуска – Плод по избор

Обяд:

–  Месо на пара, варено или печено (в количество от ресторантска порция, 2 — 3 броя или около 250 грама) или 3 варени или печени яйца, или нещо от млечните продукти, може и соя.

– Хляб — парче пълнозърнест хляб.

– Салата в неограничени количества с максимално 1 супена лъжица зехтин.

– Супа — задължително – около 150 мл и ако се консумират млечни продукти, тогава супа не е задължителна — изпийте кисело мляко или чаша прясно мляко.

Забележка: Различни видове протеини не се смесват в едно хранене или в един ден.

Вечеря:

Също както и за обяд, но половината количество от обяда, без супа и без хляб. Задължително .. ако се яде месо за обяд, да се яде и за вечеря, ако се ядат яйца за обяд, трябва да бъде същото и за вечеря.

Втори ден – нишестени храни

Закуска – отново плод

Обяд:

– Боб, грах, леща, ориз, картофи — варено, само с добавка на подправки (сол, зеленчуци, черен пипер, кетчуп, варени домати) — пълна чиния.

– Хляб – 1 филийка

– Салата

Вечеря:

Същото, както и за обяд, но половината количество и без хляб.

Трети ден – въглехидрати

Закуска – плод

Обяд:

Печени тестени изделия с добавка на подправки — кетчуп или други подобни, или пица само с добавка на кетчуп, или сладки в ограничено количество – например 3 кифли.

Вечеря:

Две тънки парчета торта или 3 — 4 парчета сладкиш, или 3 — 4 топки сладолед. Задължително — 1 блок черен шоколад.

Четвърти ден — плодов ден

Закуска – плод

Обяд и вечеря: Само смесени плодове, колкото искате.

При тази диета са разрешени единствено кафе, чай и вода. Плодовите сокове се ограничават до минимум и се изключват останалите напитки. Задължително се приема 1 таблетка витамини и минерали. След цикъл от 7 X 4 дни, т.е. на 29 дни (три пъти по време на диетата) се спазва “воден ден”. Цял ден се пие само вода.

Be the first to comment

Leave a Reply