Всичко за легла, възглавници, матраци и прахови акари

Една трета от живота обикновено се прекарва в леглото. Всяка седмица от този живота, обикновеният човек отделя около една пета мъх. Всички кожни люспи и други разнообразни неща, които падат от тялото се оказват предпочитаната храна за тези микроскопични прахови акари, които живеят в и около леглата, възглавниците и килимите.

Легла, възглавници и прахови акари

Десетки хиляди прахови акари могат да обитават леглото.

Въпреки, че праховите акари изглежда са навсякъде, леглата и възглавниците са предпочитаното им местообитание поради влажната и топла природа, което е още по-осезаемо, когато някой заспива на матрака.

За съжаление, десетки хиляди прахови акари обитават леглото ни, а още повече се натрупат в по-старите легла (до един милион). Всъщност, една десета от теглото на една типична двегодишна възглавница се състои от останките от прахови акари и техните изпражнения.

Прахта от дома е онази, която съдържа всички червеи и е съставена от много неща, включително пепел, влакна, остатъци нокти, хранителни трохи, стъклени частици, косми, цветен прашец, сол и захарни кристали, кожички, спори и дори дървесни частици от мебелите. С други думи, практически всичко около къщата може да е замърсяващо и да вреди на съня.

Акарите и домашния прах, за щастие са микроскопични и затова човешкото око не може да ги види. Те са с дължина от 250 до 300 микрона, а телата им са прозрачни. Средната продължителност на живота продължава до 4 месеца, като периодът на растеж е 1 месец в зряла възраст. Поради естествената им наклонност към влажните местообитания праховите червеи обикновено се увеличават през горещите и влажни месеци на лятото, като намаляват в сухите и студени зимни месеци.

От друга страна, тези вредители не са повече вредни от обикновения алерген, което ги прави значително по-лесни за живеене.

За да откриете и контролирате проблема с прашинките в дома, вижте съветите на експерти по съня:

Затворете матрака с протектор за матрак – така прахта не е в състояние да проникне в пластмасата и матрака остава защитен през цялото време.

Измийте бельото си с много гореща вода – измиването на възглавниците и спалното бельо в изключително гореща вода ефективно намалява риска от прахови акари.

Използвайте синтетика – вместо да спите на възглавници или пера, използвайте синтетични материали, тъй като праховите червеи е по-малко вероятно да ги обитават.

Намалената температура (под 70 °) и влажността (под 50%) намаляват предпочитаните условия от праховите акари.

Почиствайте често – колкото повече почиствате, толкова по-малко прах ще има около къщата.

Използвайте почистващи препарати за всичко, което не може да мине в пералнята.

Ще намалят алергените в дома и когато проветрявате често.

Въпреки че има редица други ефективни начини да освободите дома от тези гадни същества, съществуват няколко лесни места, от които трябва да започнете.

Достоверните доказателства сочат, че праховите червеи много по-трудно оцеляват в дебелия слой  на мемори пяна, отколкото при други модели матраци.

Успех в избора на матраци!

Информацията е подготвена със съдействието на mattro.net

Be the first to comment

Leave a Reply