Ползите от броколито

Броколите предпазват от артрит, установиха британски учени, защото съставка, която се намира в големи количества в зеленчука, забавя разрушаването на хрущяла на ставите, свързано с остеоартроза.

Учени от Източна Англия установили, че химическото вещество сулфорафан, което се среща главно в броколите, но също и в брюкселското и обикновеното зеле, намалява увреждането и износването на ставите.

При експерименти с мишки, които били подложени на диета, богата на съставката, се оказало, че те страдат значително по-малко от увредени стави, което ги предпазва от остеоартроза. Клетки на човешкия хрущял също били изложени на химическото вещество и било доказано, че гените, отговорни за разрушаването му били изключени.

„Резултатите от това изследване са много обещаващи. Сега искаме да докажем, че то е полезно и за хората“, заяви ръководителят на анкетата Иън Кларк, професор по мускуло-скелетна биология в университета на Източна Англия. Смята се, че броят на мъжете и жените, страдащи от артрит, почти ще се удвои в идните 20 години.

Сега лекарите ще извършат различни анализи върху хора с остеоартроза на коляното, които трябва да се подложат на операция, за да видят дали приемането на броколи се отразява добре на здравето на ставите им.

Предишни данни свързваха сулфорафанът с предпазването от рак на гърдата. Те установиха, че веществото атакува клетките, които засилват растежа на туморите, предотвратявайки развитието на рака или разпространението му, след като бъде открит.

Be the first to comment

Leave a Reply