Шугарингът – древен, икономичен и ефективен метод за епилация

И до днес се твърди, че шугарингът остава най-простото, достъпно и икономично средство за премахване на космите. Твърди се, че тази козметична процедура, която почти не се е изменила в наши дни, била изобретена от египетската царица Клеопатра, която се славела с красотата си и нежната си като коприна кожа. Различни версии я приписват на друга легендарна красавица на древността – Нефертити, която смесвала восък, мед и сокове от билки, за да не остане нито косъмче по грациозното й тяло.

Много бързо шугарингът (от английската дума sugar – захар) се разпространил по всички краища на света. Той добил особена популярност в Персия, откъдето носи и неанглийското си название – източна или персийска епилация. Възможността да се получи инфекция при този вид епилация практически е сведена до нулата, твъдрят специалисти.

Захарта е естествен консервант и захарният сироп унищожава повечето от бактериите. Освен това премахването на космите със захарна смес се смята за по-малко болезнено, отколкото това става с восък. Смята се също, че при него няма онези противопоказания, които са характерни за восъчната епилация. Подходящ е за свръхчувствителна и суха кожа. Другото му достойнство е, че макар да се предлага в много козметични салони, той спокойно може да се прави и у дома.

За целта са нужни:

10 супени лъжици захар, сокът от половин лимон, 1 супена лъжица вода. Съставките се слагат в тенджера и се бъркат до еднородна консистенция. Нагрява се на много слаб огън, без да се променя температурата. Скоро захарта става прозрачна. Когато сместа започне да придобива златистокафяв оттенък и да мирише на карамел, значи е готова. Трябва да покипи десетина минути, докато се появят малки мехурчета въздух на повърхността. След това се изчаква сиропът да изстине до температурата на тялото и да се сгъсти. Той не трябва да залепва за пръстите, нито да се разтича. От него трябва да може да се правят меки топчета, които да се разстилат по кожата

Захарната епилация е подходяща както за жени, така и за мъже. С нея се премахват от корените дори косъмчета, които са не по-дълги от 2 мм, а кожата остава гладка поне 3 седмици. Ако процедурите се правят редовно, космите оредяват и всеки следващ път отделянето им става по-лесно и безболезнено. Сместа за шугаринг не съдържа никаква химия. Освен захар и лимонов сок в козметичните салони слагат в нея и екстракти от растения, които успокояват кожата след процедурата. В рецептата някои добавят и малко мед. Най-добрите майстори на шугаринга живеят в арабските страни, така че по-богатите дами заминават специално за Обединените арабски емирства, Тунис или Египет, за да си направят захарна епилация.

В Тунис например тя влиза в списъка на задължителните процедури за булките. Независимо от своята екосъобразност и липсата на каквито и да било синтетични съставки, шугарингът не се препоръчва за хора, които имат алергия към някой от компонентите или които скоро са получили някакви травми на кожата като изгаряния или наранявания, или пък възпаления и обриви. Не бива да се обработват участъци с брадавици и бенки. В общия случай обаче след него много рядко се срещат зачервявания и друг вид раздразнения.

Изгаряния също не би трябвало да има, защото при правилно провеждане на процедурата сместа трябва да е с телесна температура. Шугарингът освен това съвместява функциите на пилинга и лимфодренажа. Той отделя мъртвите клетки и подобрява кръвообращението.

Как се прави?

Ако по-рано сте прибягвали до бръснене, преди първата процедура трябва космите да се оставят да порастат малко повече, тъй като са станали твърди и по-дебели. Те обаче не бива да са по-дълги от 8 мм.

  1. Преди да се започне шугарингът участъкът от тялото, който ще се епилира, трябва добре да се почисти. Най-добре е измиването да стане с душгел, след което да се изчака мястото да изсъхне добре.
  2. Кожата се посипва с талк или детска пудра, за да не залепва по нея сладката смес, а само да захваща косъмчетата.
  3. От захарната паста се откъсва парченце с размерите на гръцки орех, то се разстила по посока на растежа на космите и след това се дърпа рязко. В началото може и да не се получи много добре, но постепенно се изгражда навик.
  4. Един и същ участък не бива да се обработва повече от три пъти. Кожата трябва да бъде оставена да си почине. Обикновено 4-5 топчета от захарната смес са достатъчни за пълното епилиране на краката.
  5. След края на процедурата остатъците от захарта се измиват добре с топла вода.
  6. Накрая се нанася успокояващ лосион. Може да се използва лосион за след бръснене. Той много добре дезинфекцира и успокоява раздразненията от процедурата.
  7. Остатъците от сместа може да се запазят около 2 месеца в хладилника и да се използват при следващ шугаринг като се затоплят на парна баня. При първия път обаче е добре да се направи по-малко количество смес като пропорциите на съставките се намалят пропорционално

Be the first to comment

Leave a Reply