Кои 10 храни са имуностимуланти

Сред най-ефективните стимулатори на имунната система в човешкия организъм се открояват следните хранителни продукти.

1. Бразилски орехи

Този продукт съдържа много полезни микроелементи, минерали и витамини и подсилват в значителна степен имунната система. Бразилските орехи са един от най-добрите хранителни източници на селен.

Медицински изследвания сочат, че дневната консумация на бразилски орехи е по-ефективна от хранителните добавки със съдържание на селен – чрез орехите повишаването на нивото на този елемент в кръвта протича за по-кратко време.

 2. Грейпфрут

Съдържа хесперидин – антиоксидант, който има положителен ефект върху възстановяването на увредена имунна система и намалява възпалителните процеси в организма.

 3. Спанак

Източник на витамин Е, който е важен за нормалното функциониране на имунната система. Изследванията показват, че дори малкият недостиг на витамин Е може да доведе до влошаване на реакциите при изпълняване на някои нейни функции.

Подходяща рецепта е следната: 2 чаши нарязан спанак подправяме с балсамов оцет (който сам по себе си е много полезна подправка) и добавяме четвърт чаша нарязани ягоди. Салатата се разбърква.

 4. Стриди

Те са най-добрият хранителен продукт, източник на цинк. Това е важно, тъй като дори умерен недостиг на цинк потиска имунната система на организма.

Подходяща рецепта: 3 малки стриди идеално се съчетават с пикантен сос.

 5. Тиква

Тиквата е богат резервоар на алфа- и бета-каротини, които в организма се превръщат в имуностимулиращ витамин А.

Тиквата се съчетава добре с канела, мед и индийско орехче.

 6. Бамя

Наситен източник на глутатион, който е силен антиоксидант и участва в подсилването на имунната система.

1 чаша варена бамя се залива със зехтин и се подправя с куркума, която също стимулира имунните функции.

 7. Моркови

Те също активизират имунната система. Подходящи са в салата със зеле, зехтин и ябълков оцет. Някои добавят към това ястие и малко мед за неутрализиране вкуса на оцета.

 8. Брюкселско зеле

Този полезен продукт съдържа цистеин и аминокиселини, отслабва възпалителните процеси и стимулира растежа на белите кръвни телца.

1 чаша тънко нарязано пържено брюкселско зеле се подправя с 1 чаена лъжичка зехтин и се поръсва с червен пипер.

 9. Овесени ядки

Съдържат бета-глюкан – тип фибри, които подобряват способността на имунните клетки да работят активно, бързо да достигат до източника на инфекция и да елиминират болестотворните бактерии.

Половин чаша варени овесени ядки се подправят с мед – така имунната система се зарежда с енергия.

 10. Кашу

Още един силен енергиен източник, който подсилва функционирането на имунната система. Обикновено е познато в запържен вид, но, с цел да се оползотвори целият му енергиен капацитет, е за предпочитане да бъде печено. При консумация може да се поръси с малко зехтин. Имайте предвид, че в магазините често се продава осолено, което намалява енергийната му стойност.

Be the first to comment

Leave a Reply