ТОП 5 здравословни храни

Нашите диетолози-консултанти представят на Вашето внимание пет храни, с които да подобрите здравето си.

„Нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна.“ – Хипократ. Храната, освен като източник на енергия е и начин да получим редица микро-елементи и други полезни съединения. Чрез нея ние си набавяме нужните за тялото витамини, минерали, аминокиселини и други, без които поддържането на здрав организъм би било невъзможно. Различните храни имат различно съдържание на тези елементи, като при тези, които са минали обработка те са в много ниски количества.
В тази статия ще Ви запознаем с 5 от най-популярните полезни и здравословни храни:

Яйца – яйчният жълтък съдържа голям брой витамини и минерали, както и важни есенциални мазнини и протеини. Консумирайте по едно-две цели яйца на ден за да поддържате добро ниво на протеините. Редувайте кокошите яйца с пъдпъдъчи.

Коприва и спанак – спанакът, както и копривата са много богати на желязо и магнезии, както и на полезни фибри които спомагат за по-доброто храносмилане. Магнезият и желязото отговарят за протичането на над 300 ензимни реакции в организма, а често набавянето им не е толкова лесно. Не случайно хората ползват хранителни добавки за тяхното компенсиране.

Морски дарове – морските дарове, като миди, стриди, калмари и октоподи са чудесен източник на цинк, който е ключов минерал за поддържането на добро здраве. Той също е много важен за правилното функциониране на репродуктивната система при мъжа. Консумирайте минимум веднъж седмично морски дарове.

Кисело мляко – храна изключително богата на калции и полезни пробиотични бактерии. Тази традиоционна и любима на българите храна има важно място в менюто ни. Консумирайте 1 кофичка пълномаслено кисело мляко (3-3.6%) всеки ден или чисто, или под формата на айран и таратор.

Овесени ядки – овесените ядки се считат з основна храна на хората, които се стремят към по-добро здраве. Те са изключителен източник на енергия с балансирано съдържание на макро нутриенти. Овесените ядки съдържат и голямо количество витамини, минерали и фибри, които помагат за поддържането на здрав и тонизиран организъм. Яжте, ако можете овесени ядки всеки ден и така ще имате добро балансирано меню за всяка възраст.

Be the first to comment

Leave a Reply